Üzemlátogatás Százhalombattán

December 4-én hétfőn osztályunk, a 8.a Százhalombattára utazott látogatásra a Dunai Kőolajfinomítóba.  Már messziről feltűntek a hatalmas lepárló tornyok, és a fáklya, amelyben a felhasználhatatlan gázokat égetik el.

A létesítményben először egy prezentációt láthattunk a finomító történetéről, a lepárlás termékeiről, és a további feldolgozásukról, felhasználásukról.

Megtudtuk, hogy a kőolajfinomító 1300 focipályányi területen fekszik. Több országból is hozzák ide vezetékeken keresztül a kőolajat. Az ásványolajnak rengeteg felhasználási módja van. Legnagyobb mértékben üzemanyagként használjuk, de a mezőgazdaságtól elkezdve a műanyag gyártásán keresztül a gyertyagyártásig mindenre használható. Megismerhettük a feldolgozás lépéseit a beérkezéstől a kész termékekig. Örömmel hallottuk, hogy nagy figyelmet fordítanak a káros anyagok kibocsátásának csökkentésére, a környezetkímélő technológiák alkalmazására is.

Ezután busszal körbejártuk a finomító területét. Megnéztük a Barátság kőolajvezetéket, az óriási  tároló tartályokat, a kénmentesítéstől a krakkolásig az összes üzemet, közben sokszor ráismertünk a kémia órán tanultakra. Azt tudtuk, hogy a kőolajból szakaszos lepárlással benzint, petróleumot, gázolajat állítanak elő, de azt nem, hogy a maradék „ fekete áru”-ból  még értékes anyagok nyerhetők, ha a nagyobb molekulákat széttördelik . A kőolaj párlataiban lévő kenet/ként hidrogén és katalizátor segítségével távolítják el, majd a keletkezett hidrogén-szulfidot is felhasználják. Izomerizálásra, és a benzin reformálására is van eszköz Százhalombattán.

Saját kutatólaboruk van, ahol nem csak a kőolaj felhasználását fejlesztik tovább, hanem hosszútávon tervezve a környezetszennyezés-mentes közlekedés megoldásán gondolkoznak.

Bevittek minket egy helyiségbe, ahol kicsiben mutatták be azokat a folyamatokat, amiket a finomító területén ipari méretekben végeznek. Itt bevezettek egy kicsit a katalizátorok világába is.

Bemehettünk az analitikai  laborba, ahol különleges és értékes  berendezéseket láthattunk, például egy vákuum-desztilláló készüléket, amiben 28 fokon forraltunk vizet.

A százhalombattai Dunai Kőolajfinomítóban látottakról még nagyon sokáig tudnánk mesélni.

                                                                                                                               8.a osztály