Útinapló HAT-18-01-0475

Szöveg

Képek

Az esemény beharangozója volt:

Útinapló HAT-18-01-0475

„Barangolás Székelyföld természeti és kulturális kincsei között” címmel nyert pályázatunk Szovátára /Tata testvérvárosába / és környékére invitálta a hetedik évfolyamot és kísérő tanáraikat.

Tervezett utazásunk 2018.10.02-06. közé esett.

Utazást előkészítő programjainkon a gyerekek mind kultúrális, mind történelmi, mind földrajzi ismeretekkel gazdagodtak.(Erdély földrajza, Erdély történelme, Székely népdalok)

            Részt vettünk a Tatára érkező interaktív „Arany-busz” vándorkiállításán, ahol Arany János életével, munkásságával ismerkedtek meg a tanulóink.

Fakultatív előkészítő program: Székelyföld népviseletével, hagyományaival Gyurkó Erzsébet tanárnő ismertette meg a gyerekeket.

Programelemek bemutatása:

 1. Körösfő- négy fiatornyos, fatornácos tornyú református templomát látogattuk meg először.
 2. Kolozsvár, Erdély egyik legkarakteresebb, magyarság számára legkedvesebb városa.

Mátyás király szülőházát és a Mátyás- szobrot néztük meg.

A Házsongárdi temetőben Áprily Lajos és Dsida Jenő költők sírhelyénél egy-egy versük elszavalásával emlékeztünk rájuk.

 1. Szovátán a Teleki Hotelben volt a szállásunk. A meleg és sós vizéről híres Medve-tó partján gyönyörködtünk a tájban és a sókibújásokban.
 2. A Sóvidék felfedezése a Parajdi sóbányában folytatódott. Majd felmásztunk a Csiga-dombra és az Aragonit- bánya területét jártuk körbe.
 3. Korondon a fazekas mesterség rejtelmeivel ismerkedtünk és mindenki kedvére válogathatott ajándékot a szebbnél szebb portékák közül.
 4. A Gyergyói táj megismerése a Gyilkos-tó szépségeivel kezdődött, ahol majd megfagytunk. A Békás- szorosban kellemessé szelídült az idő. A Pokol kapujából a Pokol torkáig sétáltunk.
 5. A Madarasi- Hargitán – a csapat örömére- már havazott, így nagyot hógolyóztunk.
 6. Udvarhelyszék kulturális és gazdasági központjának, Székelyudvarhelynek a megtekintése a Szobor- parkkal és a Vas-székellyel kezdődött.
 7. Farkaslakán Tamási Áron sírhelyét megkoszorúztuk és emlékházát is felkerestük.
 8. Szejkefürdőn, Orbán Balázs birtokán a sírjához székelykapuk alatt vezetett az út.
 9. Csíksomlyón a kegytemplomot és a hármashalom oltárt néztük meg. A híres búcsújáró helyen még borvizet is kóstoltunk.
 10. Az aradi vértanukra emlékeztünk a Szent József Gyermekotthon lakóival. A műsorra még a Sóvidék Televízió is kíváncsi volt. Az ajándékok átadásával örömteli pillanatokat szereztünk. Végül egy közös táncban oldódott fel az ifjúság.
 11. Marosvásárhely ortodox temploma nagyon megérintette a gyermekek lelkét. A Bolyaiak előtt tisztelegtünk. A természetismeret-, a matematika- és a magyar nyelvi versenyeken szép eredményeket értünk el. A Teleki-Bolyai Könyvtárban megcsodálhattuk a régi térképeket.
 12. Kalotaszentkirályon csipkelekvár és szörpök kóstolása várt.

Majd Ady Endre: A Kalota partján című versét Tímárné Mészáros Éva tanárnő szavalta el.

Fakultatív bemutató előadást a Kőkút-héthez kapcsoltuk, amikor a gyerekek a tanulótársaiknak elmesélték élményeiket és képekkel színesítették előadásaikat.

A hazaérkezésünk után a csoporttal egy értékelő foglalkozást tartottunk, ahol csoportmunkában kvíz kérdésekre válaszoltak. Nagyokat nevettünk egy-egy jó sztori felidézése közben. Öröm volt látni, hogy élvezik és sikerült egy csodás élménnyel gazdagítani tanulóinkat.