“Pompás Magyarok” – tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

Az emberi erőforrások Minisztériuma  programja keretében 2014. október 2. és 8. között 40 hetedik osztályos diákunk erdélyi tanulmányi kiránduláson vett részt. A program költségeit az alábbiak szerint sikerült finanszírozni: 1.309.600 ft EMMI, 300.000 ft Tata Város Önkormányzata, 280.000 ft szülői hozzájárulás.

A program összeállításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a gyerekek erdélyi magyar iskolásokkal is találkozzanak, velük közös programokon vegyenek részt. A tanulmányi kirándulás jelleget erősítve több témát is feldolgoztunk az út során: Ady Endre életének néhány emlékhelyét felkerestük, megemlékező műsorral készültünk. Megemlékezéssel készültünk október 6. kapcsán. Törekedtünk a Kalotaszeg néprajzi értékeinek aktív megismertetésére. Fontos történelmi emlékhelyeket kerestünk fel, és nem utolsó sorban földrajzi-földtani értékekkel ismerkedtek a hetedikesek. Segítőkész partnereink voltak: Ady Endre Általános Iskola, Kalotaszentkirály, S. Illyés Lajos Általános Iskola, Szováta, Teleki Oktatási Központ, Szováta, ADATLAP Egyesület, Magyarvalkó.

Még az odaúton megálltunk Csucsán, ahol Péter Mónika Mária, az Ady iskola tanára vezette végig a csoportot a Boncza kastélyban. A szállás elfoglalása után az iskola Ady emlékszobájában folytatódott a költő megismerése, végül a kőkútis gyerekek adtak elő Ady verseket, illetve egy rövid emlékműsort.

      

Másnap az Ady iskolában kezdtünk, ahol Tatáról vetítettek gyerekeink a szentkirályi gyerekeknek, majd Magyarvalkóra mentünk, ahol Győr Katalin vezetésével ismerkedtünk meg a látnivalókkal, vettünk részt foglalkozásokon. A valkói templom és irodalmi kert és egy archaikus parasztház megnézése után a művelődési házban népviseleti bemutató, fafaragás, varrottas készítés következett. Útba ejtettünk egy szépen megmaradt kalotaszegi cifra szobát és egy hagyományosan működő falusi portát.

      

A harmadik napon a csoport Almásgalgóra kirándult, ahol a Sárkányok kertje nevű sziklaképződményeket csodálta meg. A különleges suvadásos-eróziós homokkő és konglomerátum formák megtekintése után Magyarvistán vártak minket kürtőskalács sütésre. Az előre bedagasztott tésztából minden gyerek megsütötte a maga kürtősét. A nap végén a református templomban tehettünk látogatást.
                                   

A negyedik napon még megnéztük Kalotaszentkirályon a templomot, majd búcsút intettünk ennek a kedves kis magyar falunak és elindultunk Tata testvérvárosa, Szováta felé. Útba esett Kolozsvár, ahol Csüdöm Norbert, a szentkirályi iskola testnevelés szakos tanára vezetett minket a kincses város látnivalói között.

     

Megérkezvén Szovátára elfoglaltuk szállásunkat a Teleki Oktatási Központban. Másnap, október 6-án, az S. Illyés Lajos Általános Iskolában kezdtünk. Nagy létszámú csoportunkat négy részre osztva különböző tanítási órákon vettünk részt: volt román nyelv, matematika, történelem és ének óra. Az óralátogatás után közösen a szovátai hetedikesekkel átmentünk a városházára, ahol közös megemlékezést tartottunk az aradi vértanúkról. Délután Szolláth Hunor vezetésével a Medve-tó és környezetének földtani és biológiai értékeivel ismerkedtünk.

    

    

Utolsó napunk délelőttjén a parajdi sószorost és a sóbányát jártuk be, délután pedig a szovátai hetedikesekkel szerveztünk közös vetélkedőt, levezetésképpen pedig sportos foglalkozást tartottunk a tornateremben.

     

Gyorsan elrepült ez az egy hét. Nagyszerű emberekkel ismerkedtünk meg, jól érezték magukat hetedikeseink vendéglátóinknál. Erdély minden titkát nem lehet ilyen rövid idő alatt feltárni, de bízom benne, hogy ezek a gyerekek visszavágynak ide és ha tehetik, vissza is térnek és keresik a kapcsolatot az ottani magyarokkal.