Polgármesteri tájékoztató a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében meghozott döntésekről

Tisztelt tataiak! Ezúton tájékoztatom Önöket a magyar kormány, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott döntéseihez kapcsolódó rendkívüli városi intézkedésekről, és az ezek nyomán bekövetkező változásokról.

Iskolai étkeztetés

Március 16-tól (hétfőtől) minden tatai általános iskolában lehetőséget biztosítanak a gyerekek felügyeletére abban az esetben, ha a szülők ezt semmilyen formában nem tudják megoldani. Ehhez kapcsolódóan az iskolai étkeztetés rendje megváltozik. Március 16-án hétfőn a tatai általános iskolákban a közétkeztetést biztosítjuk.

Március 17. keddtől minden előzetes, eddig leadott étkeztetési igényt aktualizálni kell, tehát mindazoknak a szülőknek, akik gyermekük felügyeletét vagy étkeztetését nem tudják otthonról biztosítani, étkeztetési (csak ebéd) igényüket újra le kell adniuk március 16. hétfő reggel 9 óráig. Az ebédrendelési igények leadását megtehetik a Menza Pure online felületen (tata.eny.hu), e-mailben az etkeztetes@igh.hu címen valamint március 16-án reggel 7 és 9 óra között telefonon a következő számokon: 06/30-550-4179 és 06/34-588-675,

A gyermekétkeztetés március 17-től kétféle módon zajlik:

– az iskolákban, a március 16. reggel 9 óráig leadott megrendelések alapján azok számára, akiknek az otthoni felügyelete nem biztosított,

– vagy házhozszállítással, hétköznapokon 11 és 13 óra között. A házhozszállítás kizárólag a szeptemberi iskolai beiratkozásnál megadott lakcímre történik!

A korábbi étkezési befizetések jóváírásra kerülnek, akik keddtől nem igényelnek étkezést, azok töröljék korábbi megrendelésüket. A középiskolások esetében csak a hátrányos helyzetűek számára biztosítjuk az étkeztetést, külön kérésre.

 

Óvodák, bölcsődék nyitva tartása

Az önkormányzati fenntartású óvodák, valamint az Új úti Csillagsziget Bölcsőde március 16-án hétfőn a megszokott rendben nyitva tartanak.

Március 17. keddtől a tatai óvodák valamint a Csillagsziget Bölcsőde létszámbeli korlátozással, ügyelettel várják a gyermekeket. Tata Város Önkormányzata ezzel külön támogatást nyújt mindazon szülőknek, akik a rendvédelem, a honvédelem az egészségügy vagy a szociális szolgáltatások területén dolgoznak, illetve munkájukkal segítik a járvány terjedésének megelőzését, valamint azoknak, akik munkájuk miatt az otthoni felügyeletet nem tudják biztosítani.

A nem önkormányzati fenntartású intézmények saját hatáskörükben döntenek a nyitva tartásukról.

 

Helyi közlekedés

A Volánbusz Zrt. helyi közlekedésű járatait március 18. szerdától tanszünetes menetrend szerint tervezzük működtetni. Továbbá polgármesterként javaslatot tettem a közszolgáltató felé arra, hogy biztosítsák a bérletesek számára a hátsó ajtókon történő felszállás lehetőségét is, a torlódás, zsúfoltság elkerülése érdekében.

 

Intézmények működése, nyitva tartása

Március 16. hétfőtől határozatlan ideig zárva tart a Magyary Zoltán Művelődési Központ, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok, a Kuny Domokos Múzeum, a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum és az angolkerti Kiskastély. A Piarista Rendházba tervezett rendezvényeket elhalasztjuk.

Az Idősek Klubjában a nappali ellátás szünetel, az étkezést kiszállítással biztosítják. A Fogyatékosok Nappali Intézménye ügyeleti formában működik, azokat fogadják, akiknek az otthoni ellátását nem lehet biztosítani.

 

Programok, események

Minden, az önkormányzat által szervezett, és pályázatból megvalósuló rendezvény elmarad. A tatai nagyrendezvények és fesztiválok sorsáról később születik döntés.

 

Tatai Közös Önkormányzati Hivatal működése

Ismételten felhívom a tataiak szíves figyelmét, hogy – amennyiben erre lehetőségük van – hivatalos ügyeiket elsősorban elektronikus úton intézzék. Kérdéseiket telefonon (06-34/588-600) és e-mail útján (ph@tata.hu) tegyék fel, az ügyintézők telefonos elérhetőségei a http://tata.hu/node/1425  oldalon találhatóak. Az elektronikus ügyintézés részleteiről a http://tata.hu/19684/elektronikus_ugyintezes  oldalon tájékozódhatnak. Amennyiben erre vonatkozóan bármilyen kérdésük lenne, érdeklődjenek a 34/ 588-690, 588-600 és 588-616-os telefonszámokon.

Az ügyfélfogadás csak azokban az ügyekben megengedett, amelyekben jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét. Emellett kérem csak halaszthatatlan, azonnali ügyintézést igénylő ügyekben keressék fel a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal épületét.

 

Helyi egészségügy támogatása

Tata polgármestereként javaslatomra, a kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel a tatai házi és gyermek házi orvosok valamint fogorvosok egyenként 250.000 Ft rendkívüli támogatást kapnak, a tatai mentőállomás munkáját pedig 1.000.000. Ft-al támogatjuk, ezzel is segítve a közegészségügyi helyzetből adódó többletkiadásaik fedezését.

Kiemelten kérem a tatai intézményeket arra, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében tegyenek meg minden intézkedést, fokozottan figyeljenek a tisztaságra és a higiéniára!

Külön felhívom a sportegyesületek valamint a sportesemények szervezőinek figyelmét, hogy maradéktalanul tartsák be a központi rendelkezéseket programjaik szervezésekor, és lehetőség szerint tekintsenek el minden egyéb program megtartásától.

Tisztelettel kérem a tataiak együttműködését és felelősségteljes hozzáállását az intézkedések végrehajtása során. Bármilyen probléma, segítségnyújtás ügyében hívják a 34/ 588-600-as telefonszámot, vagy írjanak e-mailt a ph@tata.hu címre.

 

                                                                      Michl József

                                                                      polgármester

Forrás: http://tata.hu/19962/polgarmesteri_tajekoztato_a_koronavirus_jarvany_terjedesenek_megelozese