Örökbe fogadták a Kőkúti Iskola könyvtárát

Az iskolai könyvtárak tervszerű és kiszámítható fejlesztése és állománygyarapítása érdekében kezdeményezett „örökbefogadási programot” Bencsik János országgyűlési képviselő, és Henzer Zsuzsanna iskolai könyvtári szaktanácsadó. A programban a héten Tatán, a Kőkúti Iskola könyvtára gyarapodott értékes számítástecnikai eszközökkel, három vállalkozás összefogása nyomán.

Bencsik János még tavaly megkereste a Tatai-medence közép- és nagyvállalatait, hogy lehetőségeikhez képest segítsék az iskolai információs pontok technikai fejlesztését, és újabb könyvek beszerzését.

A „Fogadj örökbe egy iskolai könyvtárat” program lényege, hogy az iskolai könyvtárak fejlesztésén keresztül egyre inkább olyan környezetet tudjanak az intézmények biztosítani, amely a gyerekeket inspirálhatja az olvasásra, és az internet adta lehetőségekkel élve segítheti az információgyűjtést, elemzést, ami pedig a tanulási készségeket gyarapíthatja. Mindez lényeges a jövőbeli képezhetőség szempontjából, hiszen ha kevés a munkaerő, vagy képzettségi problémák vannak, akkor a fiatalok nem fognak tudni beilleszkedni a munkahelyi közösségekbe, s ez akadályozza a gazdasági fejlődést a térségben.

Bencsik János az új eszközök átadásán tájékoztatott arról, hogy a gazdasági társaságok és intézmények összefogásával a program nyomán 12 iskolai könyvtár kerül örökbe fogadásra a Tatai-medencében, így számos helyen megújulhat a könyvállomány, s modernebbé válik a könyvtárak felszereltsége.

Az iskolai könyvtáraknak évek óta nincs keretük állománygyarapításra, a már meglévő könyvek sokszor elöregedtek, miközben a gyerekek egyre nyitottabbak a színes, új, és népszerű kiadványokra. Kőhalmi Zoltán, a Kőkúti Iskola igazgatója beszámolt arról, hogy intézményükben már 10 éve nem volt komoly könyvtári fejlesztés, és nagy hiány van ifjúsági kiadványokból, így a támogatói program most nagy előrelépés számukra. A tatai iskola, az FB Complex Hungary Kft., a Vértes-Út Kft., és az FTK Építő Kft. jóvoltából a héten 4 laptopot, egy tanári számítógépet, nyomtatót és kiegészítőket kapott ajándékba. A következő években pedig évi 300 000 forinttal támogatják az intézmény könyvállományának folyamatos megújulását.

Az olvasás fejleszti a koncentráló képességet és az összpontosítást, a könyvtári fejlesztések tehát komoly szerepet játszanak nemcsak a tanulási eredmények javulásában, hanem később a munkaerőpiacon is, a gazdasági fejlődés erősödésével. Fekete Gyula az egyik támogató, az FTK Építő Kft. ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban a helyszínen elmondta:- az oktatás az egyik legfontosabb dolog, a gazdaság is ebből merít, hiszen ebben nő fel a jövő generáció. A jelenlegi gazdasági szereplőknek ezért kiemelt érdeke, hogy a most felnövekvő munkavállalói kör minél műveltebb, és kreatívabb legyen.

Michl József polgármester a helyszínen megköszönte a kezdeményezést Bencsik Jánosnak, és a támogatást a cégeknek, hozzátéve, hogy a program azt bizonyítja, van értelmük ma is a könyvtáraknak és az olvasásnak, még a fejlett informatikai eszközök elterjedése mellett is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás, további képek: http://tata.hu/16225/orokbe_fogadtak_a_kokuti_iskola_konyvtarat