Megnyitotta kapuit Tata új sportcsarnoka

December 17-én ünnepélyesen átadták Tata új sportcsarnokát, a Kőkúti Általános Iskola mellett. 

A bruttó 1 milliárd 150 millió forintos beruházás költségéből 350 millió forintot önerőként adott az Önkormányzat, amely lehetőséget biztosított arra, hogy a telkén a létesítmény megépülhessen. A TAC körülbelül 15 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz, melynek fennmaradó részét TAO-ból gyűjtötték össze, miután a Magyar Kézilabda Szövetség jóváhagyta, a sportegyesület sportágfejlesztésre vonatkozó, látvány-csapatsport támogatási keretein belül zajló építkezését.

A több mint 2700 négyzetméteres épület lelke maga az 1500 négyzetméteres küzdőtér, amely elsődlegesen kézilabdára, másodlagosan pedig egyéb sportágak kiszolgálására alkalmas. A kézilabda mellett a röplabdának is helyet ad majd, valamint iskolai testnevelés órákra háromfelé választható. A csarnokban egy speciális, mobil lelátórendszeren foglalhatnak helyet a szurkolók, közel 500 férőhellyel, a lelátó hétfőtől péntekig, a fal közelében összehúzható. A létesítményben 6 öltöző – iskolásoknak, sportolóknak -, orvosi és játékvezetői szoba, két iroda, egy kondicionáló terem, szertárak, raktárak, mosdók, ruhatár, büfé és egy tárgyalóhelyiség is található.

„Megható pillanat ez számomra, hiszen ha eddigi életpályámra tekintek, akkor úgy gondolom, hogy a munkámnak talán ez a mai esemény lehet a tetőpontja” – kezdte ünnepi köszöntőjét a helyszínen Lázár Ottó. A TAC elnöke elmondta:- ennél szebb ajándékot nem adhattunk, illetve nem kaphattunk volna karácsonyra, hiszen ez a létesítmény 20 éve hiányzott a tatai sportéletből, és most végre megszületett. Lázár Ottó beszédében felidézte az elmúlt 4 év legfontosabb pillanatait, melyeknek nyomán a csarnok átadásra kerülhetett.

A megnyitó ünnepségen a TAC atlétikai szakosztályának képviselői énekelték el a himnuszt, majd bemutatót tartott a kerékpáros, és a kézilabda szakosztály is.

Michl József polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: – Tata már nemcsak a vizek városa, hanem a művészetek és a sport városa is. A helyi képviselő-testületnek továbbra is kiemelten fontos célja, hogy a tatai gyerekek a kötelező iskolai óráikon túl sportoljanak, vagy valamilyen művészetet tanuljanak. Ehhez azonban kellő infrastruktúrát kell teremteni, melynek folyamatában ez a csarnok egy kiemelkedő állomás, s szépen illik abba a fejlesztéssorozatba, amely az elmúlt években már elindult ezen a téren. A polgármester felidézte: – elkészült többek között a Kőkúti Iskolában egy tanuszoda, egy sportsátor, megépült egy futball-pálya a Jávorka Iskola mögött, kialakításra került a téli időszakokban a sportsátorban a jégpálya, és már folyamatban van a kosárlabda csarnok építése is, szintén a Jávorka Iskola mögött. Ezen a téren minden infrastruktúra fejlesztés lehetőséget ad gyermekeinknek a sportolásra, s az új csarnok még abban is fontos szerepet játszik, hogy a mindennapos testnevelés órák még könnyebben szervezhetőek legyenek-tette hozzá Michl József.

Bencsik János az ünnepségen gratulált a város Önkormányzatának és polgármesterének, valamint a TAC-nak, és a támogató vállalkozásoknak ahhoz, hogy mertek álmodni.  Az országgyűlési képviselő hozzátette: – józanul álmodtak, mértéktartóan, s egy olyan létesítmény megvalósításához kérték a Magyar Kézilabda Szövetség támogatását és hozzájárulását, ami pénzügyileg is fenntartható módon fogja kielégíteni azokat a sportolói vagy akár intézményi igényeket, amelyek megfogalmazódtak.

A megnyitó ünnepségen Lázár Ottó elismerő oklevelet adott át mindazoknak, akik a sportcsarnok megszületésében kiemelt szerepet játszottak. Elismerésben részesült:

-A Planbau Kft. a tervezői munkáért,

-a WHB Kft. az 1. ütem kivitelezéséért,

-az EMEL Kft. a 2. ütem kivitelezéséért,

-Sütő Ferenc projektvezető,

-Lengyel József műszaki ellenőr,

-a Güntner-Tata Kft., kimagasló TAO támogatásáért,

-a TKV Zrt., kiemelt szponzori támogatásáért,

-Tata Város Önkormányzata a szükséges önerő biztosításáért,

-és a Magyar Kézilabda Szövetség a lehetőségért, és jóváhagyó határozataiért.

Az ünnepség végén Marosi László a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, Bencsik János, Michl József, és Lázár Ottó, az utánpótlás csapatok körében vágták át a nemzeti színű szalagot.

A csarnokot a tervek szerint a Kőkúti Általános Iskola, a Református Gimnázium, és a Bláthy Iskola növendékei használják majd reggel 8 óra és délután fél 3 között, majd ezt követően a kézilabdások, röplabdások edzenek a helyszínen, ami a hétvégéken városi rendezvényeknek ad otthont. Vasárnap utánpótlás kézilabda és röplabda meccsek, valamint bajnoki találkozók zajlanak majd az új sportcsarnokban, ahol január 6-án már a Vízkereszt-napi koncertet élvezheti majd a tatai közönség.

 

Forrás és képek az eseményről: http://tata.hu/16214/megnyitotta_kapuit_tata_uj_sportcsarnoka