Könyvtárhasználati verseny a tatai Kőkútiban

A Bod Péter országos könyvtárhasználati verseny egy tehetséggondozó verseny, amely kezdetben megyei jellegű volt, majd az 1993-as próbaversenyt követően az 1993/1994-es tanévtől országossá nőtte ki magát. Jelenleg a 7-10. évfolyamos tanulók mutathatják meg tudásukat két korcsoportra bontott, háromfordulós versenyben. Ez az egyetlen országos szintű könyvtárhasználati verseny.

A verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk.

A megadott témában információkat kell keresniük, azokat meg kell érteniük és a feladat megoldásához fel kell használniuk.

Az idei tanév témája: A világűr és az ember. A 7-8. évfolyamos tanulók ennek keretében egy robot programjának tesztelésében “vettek részt”. A 9-10. évfolyamosok pedig a nemzetközi űrállomással kerültek kapcsolatba.

 

Az országos írásbeli fordulón több kisebb feladatot kellett a könyvtár, az ajándékba kapott Galaktika Magazin egy száma és a könyvtárakban elhelyezett ismeretterjesztő gyerekkönyvek segítségével megoldani. Ezeket a gyerekkönyveket a Babilon Kiadó ajándékba adja a verseny helyszínét biztosító könyvtáraknak.

A döntő során pedig majd egy miniprojektet kell megoldani könyvtári környezetben, ahol már a saját ötleteknek és a kreativitásnak is több szerep jut.

 

A 2019/2020-as tanévben 51 település 106 iskolája kapcsolódott be a versenybe. Az iskolai fordulón 828 diák vett részt. Az országos írásbeli fordulóra a 828 diákból 246 jutott tovább.

Komárom- Esztergom Megyét 11 tanuló képviselte a tatai Kőkúti Általános Iskola könyvtárában, ahol ötödik éve rendezik meg a megyei fordulót. Az előző években a Tatabányai Árpád Gimnázium diákjai az országos döntő helyezettjei lettek. Az árpádosokon kívül a  szomódi általános iskolások, a Bárdos Gimnázium diákjai és a  nyergesújfalusi diákok képviselték megyénket.