Határtalanul! HAT-6-20-01-07-37

Hétfőn reggel nagyon korán indultunk az iskola elől egy nagy busszal. Mindenki izgatott volt, hogy hova is megyünk.

Délelőtt megérkeztünk Alsósztregovára, a Madách – kúriához, ahol Az Ember tragédiájával ismerkedtünk meg. Itt egy szép házat néztünk meg, itt élt Madách Imre. Innen Fülekre mentünk egy iskolához, ahova nem mentünk be, de integettünk a gyerekeknek, nehogy megfertőzzük egymást. Ugyanitt egy hatalmas várba látogattunk el, ahol elhagytuk két osztálytársunkat. A végére kiderült, hogy csak sokáig nézegették a kiállítást és várni kellett rájuk. Aztán Csetnekre mentünk, ahol a templom előtt fényképezgettünk, mert nem tudtunk bemenni. Majd a Szilicei fennsíkon egy jégbarlanghoz látogattunk. Szinte semmi jeget nem láttunk, de azért elég hideg volt. A legjobb az volt, hogy itt egy réten játszhattunk, fára másztunk, röplabdáztunk és bújócskáztunk. A legjobb este volt a szálláson, mert már nagyon fáradtak voltunk és nagyon finom vacsorát kaptunk. A szállás egy szuper helyen volt, mindenhol természet és a szobáink is szépek voltak. Alig tudtunk elaludni, olyan izgatottak voltunk.

Másnap egy nagy reggelivel kezdtünk, mindenki amerikai palacsintát akart enni, de szerencsére jutott mindenkinek.  Utána Betlérre mentünk, ahol egy szép kastélyt néztünk meg. Megismerkedtünk az Andrássy család életével. Rozsnyóra mentünk utána. Itt egy múzeumba és egy nem igazi bányába mentünk. De utána megnézhettük a várost, tudtunk fagyit enni és nasit vásárolni. Majd két helyre mentünk még Csucsomra, ahol egy régen lóval üzemeltetett bányát néztünk meg és Krasznahorkaváraljára az Andrássy mauzóleumba. Az épület mögött van egy kutya szobor, a család kis kedvencéről, mindenkinek az tetszett a legjobban. A mauzóleum is szép volt. Tele volt márvánnyal mindenhonnan és csillogott, mert a benne levő aranyat a németek nem tudták ellopni.

A harmadik nap rengeteget kirándultunk s Szádelői völgyben, ami után Kassára mentünk. Voltunk Rákóczi Ferenc rodostói házába, a kassai dómban. Megnéztük a főtér nevezetességeit, sétáltunk és az volt a meglepetés, hogy benézhettünk a plázába is. Este volt a legjobb, mert nagyon sokat nevettünk egymáson a Ki-mit-tudon. Szinte mindenki szerepelt valamilyen előadással, de a legtöbben vicceket mondtak vagy stand-up comedyt adtak elő. A hetedikes fiúk pedig sokat fociztak minden nap.

Másnap megint sokat kirándultunk. Először Dobsinára mentünk a jégbarlangba, ahol hidegebb volt, mint a másik barlangnál és be is mentünk a föld alá. Késmárkon két templomban jártunk, az egyik Milán bácsinak tetszett, mert Thököly Imrét itt temették el, de a másik sokkal szebb volt. Tiszta fából volt és azt mondják, hogy tengerészek építették és azért hajó alakú. A várban ajándékokat vásároltunk. Ezután életünk legunalmasabb múzeumába mentünk be Lőcsén. Szép volt, de egy magnót kellett hallgatnunk, amin majdnem elaludtunk. Még az volt a szerencse, hogy visszafele egy szép tónál álltunk meg. (Imrikfalvi víztározó). Mivel ez volt az utolsó este a szálláson a tanárok megengedték, hogy tovább fenn maradjunk és társosozzunk és kártyázzunk. A nyolcadikosok Milán bácsival és Ildi nénivel játszottak. Mi a szobánkban beszélgettünk és zenét hallgattunk, a hetedikes fiúk meg csak fociztak és fociztak.

Az utolsó nap Zólyomban álltunk meg először, itt egy várat néztünk meg, de a legizgalmasabb Selmecbánya volt ezután. Lementünk egy igazi bányába. Az egyik helyen nagyon megijedtünk. Olyan effektusok voltak, mintha beomlott volna a bánya. Majd a várost néztük meg.

Ezután sajnos elindultunk haza.

Már nagyon fáradtak voltunk, de szerettük volna még maradni pár napot és kirándulni.

 

Fazekas utcai Általános Iskola 7.b osztályának fogalmazásai alapján

Ádámszki Anna, Bús Natália, Csákány Marcell, Czékus Jázmin, Czékus Kamilla, Eipl Dániel, Gútay-Gyenis Zorka, Hartman Márton, Herczog Levente, Illyés Tamás, Kele Dani, Kerti Anna, Kossuth Zsófia, Steiner Milla, Szabó Anna, Szabó Rózi, Szíjj Barnabás, Szmodis Vince, Szvitacs Dóra, Tamás Boglárka, Vörös Anna Helga.

1.

Az első napon ellátogattunk Alsósztregovára a Madách Imre múzeumba. Ott megcsodáltuk emléktárgyait, szobáit, régi festményeit és írásait. Az ember tragédiájának történetét is meghallgattuk. Innen utunk egy iskolához vitt.  Második állomásunk a Füleki vár volt, ahol érdekes történeteket hallhattunk a várról. A vár minden szegletét bejártuk és gyönyörű kilátás tárult elénk.  A vár után egy gótikus stílusú templomot néztünk meg. Következő állomásunk a Szilicei-jégbarlang volt. Rájöttünk, hogy igen kevés jég van benne.  Az ott lévő fennsíkon labdáztunk és pacs-pacsoztunk. Innen már csak a szállás volt hátra, ami Szádalmáson volt. Egy gyönyörű völgyben helyezkedett el. Csodálatos kilátással. A szobák nagyon rendezettek, és tiszták voltak.

 

2.

A második napon ellátogattunk a Betléri Andrássy kastélyhoz. Ahol gyönyörű kertet, és múzeumot csodálhattunk meg. Utána Rozsnyóra látogattunk el. Itt egy bányászati múzeumot néztünk, meg ahol egy kiépített bánya illusztrációt is megnéztünk. Elmentünk a város főteréhez, ahol kaptunk egy kis szabadidőt is. Csucsomon megnéztünk egy bányászati emlékművet.  Ezt követően az Andrássy mauzóleumhoz vezetett az utunk. Ez egy gyönyörű épület volt, amit Andrássy Dénes  szerelmének, Franciskának építetett. A szálláson már csak vacsoráztunk, és egy kicsit beszélgettünk a barátainkkal.

 

3.

Harmadik nap reggel buszra szálltunk, és elmentünk Szádelői-völgybe kirándulni. Gyönyörű patakok mellett és sziklák között vitt fel az utunk a pihenőhelyhez. Innen Kassára mentünk, ahol először a Rodostói házat néztük meg, ahol II. Rákóczi Ferenc élt száműzetése ideje alatt. Ezután a dómba sétáltunk át. Ahol megkoszorúztuk Rákóczi szarkofágját. A dóm után már csak egy kis városnézés volt. Amikor visszaértünk a szállásra, a tanárok ki-mit-tud?-ot szerveztek nekünk.

 

 

 

 

  1.  

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkba látogattunk el, ahol a Dobsinai jégbarlangot néztük meg. Itt gyönyörű jégformákat láttunk. Szinte hihetetlen volt, hogy több millió évesek jégtömbömbök. A barlang után Késmárkra utaztunk át. Itt három helyszínt néztünk meg. Először a várat. Ott lehetett venni szuveníreket.  Majd két evangélikus templomot tekintettünk meg. Az elsőben megkoszorúztuk Thököly Imre sírját, ahol elénekelhettük a Himnuszt. Innen átmentünk a régi fatemplomba. Nagyon érdekes volt látni, hogy minden fából készült. A templom dizájnja egy hajóra emlékeztetett. Lőcsén meglátogattuk a városházát, ahol történeteket hallgattunk a városról, de sajnos csak magnóról. Ebben a szép városban is elmehettünk egy órát szabadon sétálni. Hazafelé megálltunk egy víztározó tónál, ahol kacsázhattunk is. Az utolsó este a szálláson a takarodó később volt. Egy jó kis társas estet tartottunk.

 

5.

Az utolsó napunkon reggel összepakoltunk és elindultunk haza felé. Először Zólyom várát néztük meg, ahol szép szobrokat láttunk a várudvarban. Ezután Selmecbányára mentünk, ahol megnéztünk egy bányamúzeumot és lemehettünk a bányába, ahol régen tényleg bányászták az ezüstöt. Miután végeztünk a bányában bementünk a városba ami nagyon szép volt. Egy mediterrán kisvárosra emlékeztetett. Nagyon finom fagyit ettünk, csak sajnos nem volt a legjobb árban…

 

Fazekas utcai Általános Iskola 8.b osztályának élményei alapján

Részt vettek a kiránduláson:

Imeli Dóra, Miklós Panni, Csirke Fruzsina, Éless Ágnes, Katona Réka, Sári Olivér, Dodek Benedek, Nagy Luca Sára, Kiss Klára és Szabó Eszter