Fenntarthatósági témahét 2023. április 24-28.

Kiemelt témák:

A biodiverzitás ( biológiai sokféleség megőrzése), a fenntartható érték, az energia és a hulladék.

A Kőkúti Általános Iskolában elsősorban órai keretben valósítottuk meg a programokat, mindenki a saját osztályához, tantárgyához igazítva. Sok honlap segített az órák megtervezésében.

Ezen kívül  néhány programot szerveztünk és hirdettünk meg nagyobb létszámnak, ill. iskolai szinten.

A felsős Természettudományos és Matematika Munkaközösség szervezésében:

  1. Az aulában kiállítást rendeztünk a témákkal kapcsolatban:

Réti András tanár úr és Selmeciné Csilla tanárnő

  1. A Föld Napja -kiállítást : Sikrai Szilvia-Valter Anita tanárnők koordinálták.

 

  1. Zöld Okos Kupa országos vetélkedő — folyamatosan Sikrai Szilvia a  a, 8.b—2-2 csapattal készült. Továbbjutott  8.a egyik csapata / Fogel Szonja, Jerabek Hanna, Kovács Zoé/

 

  1. Előadásra kértük fel   ápr. 25 kedden  a Hunor Mentőszervezet egyik tagját a   A Törökországi földrengés utáni mentési akcióró Sikrai Szilvia és Sikrai Attila segített a szervezésben és a lebonyolításban.

  1. Iskolai szintű levendula ültetést szerveztünk a nagy udvaron! Minden osztály elültetett két tő levendulát.  Az öko osztályok,  a 3. c és a 4.c vállalták a gondozást, öntözést. Koordinálja: Horváth Ádám tanár úr.

A levendulákat Frankel Beatrix tanárnő rendelte Pannonhalmáról.

Miért pont erre a növényre esett a választás?

MERT a  levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet.

A kertben ültetett levendulát ezért szinte nem is kell locsolni, elég neki a természetes csapadék. Tartós, száraz időszakokban azért meg kell öntözni, de ekkor is csak mértékkel.

Dísz-, fűszer és gyógynövény is egyben. Nagyon erős, aromás illata van, virága ehető, ezért bátran díszíthetjük vele ételeinket.

Gyógyhatásai:

Teaként fogyasztva vagy fürdővízben illóolajként használva ellazítja az izmokat és segít relaxálni. Nyugtató és görcsoldó hatásának köszönhetően nagyon jól szerepel a fáradtság, stressz, alvászavar leküzdésében.

És önmagában csodás látvány a virágzó bokor!

  1. Ökológiai társasjáték a fenntartható fejlődésért várta a 8. b termébe a játszani vágyó gyerekeket, Czink Erzsébet tanárnő koordinálta a programot ápr. 26-án. A játékos nebulók elsősorban az 5. a osztályból kerültek ki, akik remek hangulatban töltötték el a délutánt.

Köszönet a szervezőknek!