Egy érdekes szám, mely izgalmas élménnyé teszi a matek órát!

πte, πskóta, πzza, π-torta, πllecukor
Március 14. a nemzetközi Pí nap, a matematika egyik ünnepe. A π-napot 1988óta március 14-én ünneplik, mivel az aznapi dátum (03.14.) számjegyei kéttizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével (3,14…).

Ez alkalombólegyre szélesebb körben világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel
és konferenciákkal ünnepelnek. Ez a nap egyben Einstein születésnapja is.Az ünnep ötletadója Larry Shaw fizikusprofesszor („a π hercege”), a SanFrancisco-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum tudósa, akinek a vezetésével 1989 óta rendeznek ünnepi megemlékezéseket. A múzeum kör alakú csarnokában körbejárnak ilyenkor a munkatársak és elfogyasztják az ünnepi alkalomra készített gyümölcsös pitéket. A pite vagy angolul pie is a számra vezethető vissza és az ünnepi alkalomra rendszerint feliratozzák is ezeket a pitéket— természetesen a π szám minél több tizedesjegyével.

A Kőkútisok sem maradhattak ki ebből az ünneplésből, így a matematika órákrasok osztály készült érdekességekkel és természetesen finomságokkal, ami csakis kizárólag π-te, π-skóta, π-zza, π-torta, π-llecukor lehetett. Készültebből az alkalomból plakát, π feliratú póló , szógyűjtemény, több érdekes
előadás, képrejtvény …. Igazán jól szórakoztunk és már azt is tudjuk, hogy a π egy irracionális szám.