MEGNYERTÜK AZ ORSZÁGOS BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI VERSENYT!

Bolyai természettudományos csapatverseny országos döntőjén, Budapesten  2017.március 11.

Március 11-én, szombaton a Kőkúti Általános Iskola 7. osztályos csapatával komoly megmérettetésen vettünk részt.

Februárban a Pannónia északi körzeti fordulóját nyertük meg, öt megye legjobbjaiként jutottunk az országos döntőbe, a legjobb 12 csapat közé.

Komplex verseny, mert a természettudományok mindegyik ágát átfogja, hiszen biológiai, fizikai, kémiai és földrajzi témakörökből kellett a kérdésekre felkészülni.  Csapatverseny, mert az számít értéknek, hogyan tudunk együttműködni, feladatot megosztani, egymással kommunikálni. Mi ezt már több versenyen, több tantárgyból megélhettük, de talán itt kamatozott igazán a befektetett energiánk.

Budapesten a Sashegyen, az Arany János Általános Iskolában volt a döntő. Délelőtt írásbeli forduló volt, 14 kérdéssel, és egy hosszú választ igénylő kifejtős feladattal. Míg a feladatokat javították, mi megebédeltünk, majd kihirdették az eredményt: az induló 12 csapatból 6 juthatott a szóbeli fordulóba.  15 perc felkészüléssel kellett megoldanunk tulajdonképpen egy kémiai rejtvényt, a periódusos rendszer elemeire vonatkozó információk alapján, majd a víz fizikai-kémiai tulajdonságaiból a vízi élőlényekre gyakorolt hatását kellett bemutatni.  A villámkérdésre rögtön válaszolni kellett: Mikor volt a „Párizsi Klímacsúcs” és mi volt a jelentősége? A válaszokban azt is pontozták, hogy mindenki részt vett, hogyan osztottuk meg a feladatokat, hogyan adtuk elő.

Nagyon izgultunk, mire az eredményhirdetésre bevonult minden csapat kísérőivel. Ahogy a 6. , 5., 4.,… helyezetteket ismertették, okleveleiket átadták, a feszültség egyre nőtt. Nagy örömünkre a dobogó legfelső fokán az aranyérmet és a jutalmat mi vehettük át!

 A győztes csapat tagjai:

        Engler Csilla

       Koch Balázs

       Tóth Kincső

       Varga Dániel – mindnyájan a 7. a osztály diákjai.

 

 Felkészítőik: Barsiné Pirityi Mária,  Lengyelné Hohl Márta, Selmeci Attiláné, Czink Erzsébet.