A 7. a osztály Erdélyben – Határtalanul – HAT-KP-1-2021/1-000162

 A határtalanul program lehetőséget adott az osztálynak, hogy 5 napot – 2022. június 11 -15-ig – ebben a gyönyörű környezetben töltsünk.

    A nagyváradi és körösfői megálló után megismerkedtünk kincses Kolozsvár nevezetességeivel. Tata testvérvárosában Szovátán, körbesétáltuk a Medve-tavat. Parajdon a sóbányát kerestük fel, 100 m mélységbe ereszkedtünk le. Korondra utaztunk. Ritka mesterségekkel ismerkedtünk meg, a sóvágással, majd a taplászattal. Nehezen tudtunk válogatni a Korondon készített híres fazekas edények közül.

Farkaslakán megkoszorúztuk a 125 éve született Tamási Áron sírját. A következő nap, a kürtőskalács sütése után, traktor vontatta szekereken jutottunk fel a Madarasi-Hargita gerincére, majd erőnkben és lábunkban bízva gyalogoltunk fel a csúcsra. Székelyudvarhelyen megcsodáltuk a 95%-ban magyarok lakta város főterét és környékét. Szállásunkon, este a helyi Boróka néptáncegyüttes tagjai lazították ki a lábunkban beragadt izomlázat.

A szépvízi nevelőotthonban élő kortársaink pedig megmutatták, hogyan és milyen körülmények között töltik mindennapjaikat. Örültek a tőlünk kapott társasjátékoknak.

Csíksomlyón szeretteinkre is gondoltunk, hogy aztán a gyergyói réteken keresztül a Békás -szoros több száz méteres sziklafalai közt kanyarogjunk. A Gyilkos-tó legendája mindannyiunkat megfogott.

A hazautazás napján, Marosvásárhelyen sétáltunk, megnéztük a Teleki Tékát és a Bolyai Múzeumot.

    A színes programok tudásban és lelkileg is gazdagítottak bennünket. Jó volt megtapasztalnunk és megismernünk a határon túl élő magyarság létét.