Vulkánok útján - HAT-19-01-0768

Szöveg

Képek

Az esemény beharangozója volt:

Vulkánok útján – HAT-19-01-0768

A kirándulás előzményei

Az utazásunkat több előkészítő foglalkozás előzte meg, amelyek főleg az osztályfőnöki órák keretében zajlottak.

Mindenekelőtt a szervezési feladatok kerültek terítékre (pl.: a megfelelő útiokmányok időben történő beszerzése, az ilyenkor szokásos adminisztráció elvégzése stb.).

Rögzítettük azokat a szabályokat is, amelyeket mindenki köteles betartani az 5 nap alatt.

Az útvonal részletes bemutatása során az egyes napok időbeosztásait, valamint az utazási helyszíneket és programokat vettük sorra.

Megbeszéltük, hogy milyen ajándékokkal fogunk kedveskedni a meglátogatott iskola gyerekeinek. Előkészületeket tettünk az aradi emlékhelyen való méltó megemlékezésre.

Kiválasztásra kerültek azok a tanulók, akik az utazás során érintett főbb települések rövid bemutatását végezték.

A kirándulás programjának bemutatása

  1. nap

Hosszú utazás után – a határt átlépve – Partium legnagyobb városával, Nagyváraddal ismerkedtünk, ahol megnéztük a Székesegyházat, – amelyben megtalálható Szent László hermája –, a Püspöki Palotát, és a Kanonok-sort. Ezt követően a központban található szebbnél-szebb épületeket csodáltuk meg: a Sas palotát, a Szigligeti Színházat, az Emke kávéházat. Utunkat folytatva Erdély történelmi kapujában, a Király-hágón tartottunk egy kis pihenőt. A nap utolsó megállója Kolozsváron volt, ahol megnéztük Hunyadi Mátyás szülőházát, a nagy királynak állított emlékművet, valamint a Szent Mihály templomot és a régi városházát. Az estét kisebb szálláshelyeken töltöttük négy csoportra szétválasztva.

 

  1. nap

Szállásunk elhagyása után első állomásunk egy helyi iskola volt, ahol egy osztályteremben a gyerekekkel is találkozhattunk. Könyveket ajándékoztunk, édességekkel kedveskedtünk nekik, és egy kicsit ismerkedtünk velük. Tájékoztatást hallgattunk meg az ottani iskolai életről, a szabályokról.

Az iskolában tett látogatásunk után utunk Marosvásárhelyre, a Kultúrpalotába vezetett. Végigvezettek bennünket a patinás épületben. Beültünk megnézni és meghallgatni egy részletet a helybeli szimfonikus zenekar próbájából.

Rövid fagyizás és pihenő után Szovátára érkeztünk megcsodálni a Medve-tavat. Itt ebédeltünk, az osztály nagy örömére egy játszótér közelében. Ezután megnéztük a sósziklákat, a gyönyörű tavat és a környezetét. A Medve-tavat elhagyva útközben egy bazársoron ajándékokat, szuveníreket vásárolhattunk.

A bazársorról egyenesen Tamási Áron nyughelyéhez utaztunk, ahol meghallgattuk az élettörténetét. Megcsodáltuk a székelykapu kiállítást, ahol sok mindent megtudtunk ezeknek a csodálatos alkotásoknak a díszítéséről, a hagyományairól, illetve a szimbólumairól.

Felkerestük Orbán Balázs sírját is, ahol vezetőnk megismertette velünk a tudós író kalandos életét.

Ezt követően a Székelyföld fővárosaként is emlegetett Székelyudvarhelyen időztünk egy keveset.

Utolsó állomásunk Tusnádfürdő volt, ahol elfoglaltuk szállásunkat, vacsoráztunk és pihenőre tértünk.

 

  1. nap

Ezen a napon Tusnádfürdő környékével ismerkedünk meg.

„Belekóstolunk a vulkánokba”, ami azt jelentette, hogy megízleltük az itteni ásványvizet, hiszen ez is a vulkáni utóműködések eredménye. Meglátogattunk egy mofettát, aminek kialakulása, működése ugyancsak vulkáni eredetű.

Ezt követően 1,5-2 óra intenzív túra után feljutottunk a Sólyom-kőre. Erőt próbáló út volt, de megérte a sok fáradozás: a kilátás gyönyörű volt.

Plusz programként délután felkapaszkodtunk az Apor-bástyához is. Itt is feledhetetlenül szép látvány fogadott.

Fáradtan, de élményekkel eltelve tértünk vissza a szállásunkra, ahol a nap további részében tanáraink vidám csapatjátékokat szerveztek nekünk.

A vacsora után még volt egy kis szabadidőnk, majd nyugovóra tértünk.

 

  1. nap

A reggeli ébresztő után mindenki sietett a buszhoz, mert korán indultunk a tusnádi Borvízmúzeumba. Majd a Mohos-tőzegláp titkait ismerhettük meg, ami Európa egyik legnagyobb tőzeglápja, ahol – szerencsénkre – még húsevő növényeket is láthattunk.

Ezt követően „bementünk” egy vulkán kráterébe, azaz elutaztunk a Szent Anna-tóhoz, ahol sétálgattunk és gyönyörködtünk a látványban. Felgyalogoltunk a torjai Büdös-barlanghoz, ami egy szabadon látogatható mofetta. Ez nagyon izgalmas volt, mert ide csak a nagyon szigorú szabályokat betartva, felnőtt kíséretében mehettünk be.

Utunkat folytatva megérkeztünk Kovásznára, ahol a „Pokolsár” nevet viselő természeti képződményt néztük meg.

Este a szálláshelyen búcsúestet tartottunk, ahol csapatokat alkotva játékos vetélkedőn vettünk részt. A kérdések természetesen az előző napokban látottakra-hallottakra vonatkoztak. Lelkesen küzdöttünk, hiszen sokféle finom cukorkát és csokit lehetett nyerni.

A hosszú este után mindenki fáradtan hajtotta álomra a fejét.

 

  1. nap

A hazaút miatt aznap korábban kellett kelnünk és összepakolnunk.

Egy finom reggeli után meg is kezdődött az utolsó napunk.

Első utunk Sepsiszentgyörgyre vezetett, ahol megtekinthettük a Székely Nemzeti Múzeumot. Az első terem Gábor Áron munkásságával foglalkozott. Megnézhettük hagyatékait, mint például az utolsó megmaradt ágyúját vagy a lovának kengyelét.

A múzeum egy másik része az állatokról szólt: itt bemutatták, hogy milyen állatok voltak honosak Székelyföldön.

Külön teremrész foglalkozott a Székelyföldön talált több száz éves maradványokkal.

Egy hosszabb út után Déván álltunk meg, ahol megcsodálhattuk a fellegekbe nyúló híres várát. Felvonó szállított minket a magasba, ahol csodás látvány tárult elénk, ami a vár körbejárása közben végigkísért bennünket.

Utolsó utunk Aradra vezetett. Itt az egykori kivégzés színhelyén megemlékeztünk a vértanúkról, koszorút helyeztünk el az emlékműnél, majd közösen elénekeltük a Himnuszt. Felemelő és egyben megható pillanatok voltak.

Ez volt az utolsó erdélyi úticélunk, ezért nagy bánatunkra itt el kellett búcsúznunk Alpártól, a nagyszerű idegenvezetőnktől, aki lenyűgözött bennünket humorával és lebilincselően érdekes előadásaival.

Hosszú, fáradtságos 8 órás út után este 11-re visszaérkeztünk az iskolánkhoz, ahol szüleink már nagyon vártak minket.

A kirándulás értékelése, összegzése

Hazaérkezés után felidéztük az erdélyi kirándulás minden lényeges mozzanatát az ott készített képanyag segítségével. Számba vettük a fontosabb történéseket, összegeztük a tapasztalatokat. Megállapítottuk, hogy az előzetes utazási tervben előírt program minden eleme teljesült. Egyöntetűen az a kívánság fogalmazódott meg minden tanulóban, hogy nagyon szívesen ellátogatnának Erdélybe még egyszer vagy akár többször is.

Külön foglalkozás keretében ismertettük meg iskolánk érdeklődő tanulóival az erdélyi kirándulásunk 5 napjáról szóló tudósításunkat. Minden egyes nap történéseit, élményeit más-más tanuló adta elő, természetesen látványos prezentáció kíséretében.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.