A somogyvári iskolával kötött testvériskolai megállapodást a Kőkúti

Testvériskolai kapcsolat jött létre a Kőkúti-iskola és a somogyvári Szent László Király Általános Iskola között egy pályázatnak köszönhetően. A partnerség nyitórendezvényét Tatán tartották, ahol a somogyvári pedagógusok mutatták be intézményüket és településüket.
A TÁMOP 3.3.14.A-12/1-0151 számú pályázat kifejezetten olyan iskolák kapcsolatfelvételét, programkínálatának bővítését támogatja, ahol hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat nevelnek, oktatnak.
Knappné Tölgyes Katalin igazgatóhelyettes tájékoztatott, hogy főként az volt a cél, hogy a kőkútis diákok olyan gyerekeket is megismerjenek, akik nagyon nehéz körülmények között élnek.
– Tanulják meg, hogy ilyen embertársaink is vannak, s azt is, hogyan lehet őket segíteni, s persze szövődjenek köztük barátságok. Minden programunkkal gyermekeink szociális érzékét fejlesztjük, legyen az akár egy közös foglalkozás vagy kirándulás. Több alkalommal személyesen is találkoznak, például ebben a hónapban három napot Somogyváron töltenek a mi tanulóink, októberben pedig mi fogadjuk őket. Ezen kívül egyhetes tábor lesz Balatonszepezden.
A közös élmények tehát az ismerkedéssel kezdődtek.
A projekt indításakor a somogyvári iskola pedagógusai érkeztek Tatára, hogy az ötödik, hatodik osztályos diákoknak bemutassák az első találkozás előtt a települést. Az intézmény vezetője, Szántó Zoltán elmondta, hogy községük az ország harminchárom leghátrányosabb kistérségeinek egyikéhez tartozik. Somogyvár a Balatontól délre, 26 kilométerre található.
– Mindenképpen szükséges, hogy tanulóink kitekintést nyerjenek olyan városok lakóira, mint például Tata. Szeretnénk hosszú távú kapcsolatot, barátságot kialakítani. Most első sorban a bemutatkozás volt a téma – ismertette az intézményvezető.

Somogyvár hajdan a megye székhelye, jelentős központ volt. A honfoglalás idején Koppány vezérnek és nemzetségének ősi szálláshelyeként is szolgált. Később Szent István elfoglalta a közeli hegyen lévő vezéri szállást, és 1001-ben keresztelő egyházat építtetett itt. A város földesura egészen 1091-ig maga a király volt. Ekkor alapította meg Koppány egykori földvára helyén I. László a Szent Egyed tiszteletére felszentelt bazilikát, melyet saját temetkezési helyéül választott.